În Austria este o comunitate importantă de români. Mulți dintre ei își făceau planuri să revină în țară de sărbători sau să își cheme rudele acolo pentru a petrece Crăciunul, într-o atmosferă de vis.

Numai că autoritățile din Austria le-au stricat planurile. Guvernul de la Viena a adoptat noi măsuri ce privesc intrarea cetățenilor străini în țară. Noile reguli vor intra în vigoare de mâine, 19 decembrie 2020 și sunt valabile pe o perioadă nedeterminată.

Fac carantină dacă merg în Austria?

Răspunsul este da! Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, toate persoanele care intră în Austria vor intra în carantină imediat după intrarea pe teritoriul austriac, timp de zece zile. Carantina obligatorie poate fi făcută la domiciliu sau într-o locație adecvată, însă dumneavoastră trebuie să suportați costurile de carantinare. Austriecii nu sunt la fel de generoși ca românii, care în primăvară au plasat în carantină toate persoanele care intrau în România, pe cheltuiala Guvernului de la București.

Cum ies din carantină dacă merg în Austria?

Pentru a ieși din carantină, după cinci zile de la intrarea pe teritoriul Austriei trebuie să faceți un test de tip PCR. În cazul în care rezultatul este engativă, măsura carantinei este suspendată. Cheltuielile pentru efectuarea testului trebuie suportate de dumneavoastră.

Forumulare ce trebuie completate pentru a intra în Austria

Pentru a intra în Austria trebuie să completați următorul formular ce poate fi descărcat de aici sau de aici.

În cazul în care orice persoană care ajunge la granița cu Austria, nu poate prezenta că are unde să stea în carantină, atunci polițiștii nu vor permite accesul în țară.

Turiștii stau în carantină dacă merg în Austria?

Răspunsul este DA! Chiar dacă mergeți în Austria în scop turistic, tot trebuie să stați în carantină. Excepție fac cetățenii din Australia, Finlanda, Irlanda, Islanda, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Republica Coreea, Uruguay și Vatican și prezintă documente justificative care să ateste faptul că, în ultimele 10 zile, s-au aflat pe teritoriul statelor respective.

Ce persoane sunt exceptate de la carantină în Austria?

Există și mai multe categorii de persoane care nu trebuie să stea în carantină dacă merg în Austria. Vorbim despre personalul diplomatic și angajații organizațiilor internaționale, personalul aflat în misiune umanitară, persoanele care intră din motive profesionale, însoțitori ai persoanelor care călătoresc din motive medicale, persoanele care sosesc pentru a răspunde unei îndatoriri juridice sau administrative obligatorii, precum prezentarea la citații în procese juridice.

Aceste categorii de persoane trebuie să prezinte un test PCR sau antigen negativ la SARS-COV-2, tradus în limba germană sau engleză. Testul trebuie efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării în Austria. În caz contrar, chiar și aceste persoane intră în carantină.

Ce trebuie să fac dacă sunt în tranzit în Austria?

Dacă doriți să tranzitați Austria pentru a ajunge într-o altă țară trebuie să știți că acest lucru este permis, însă nu aveți voie să înnoptați pe teritoriul Austriei.

Autoritățile pot solicita prezentarea unor documente care să asigure intrarea în statul de destinație: acte de domiciliu, rezidență, drept de ședere, contract de muncă sau orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc.

mai transmite Ministerul Afacerilor Externe

IMAGINE : Hallstatt, Austria / SURSA: Dana Andreea, Unsplash