Anunțul autorităților din Marea Britanie că tulpina virusului SARS-COV2 a suferit o mutație, care are o rată de multiplicare mai mare de 70% decât precedenta formă, a pus pe jar și lumea medicală din România.

CITEȘTE ȘI: Condiții de călătorie în Austria! Tot ce trebuie să știi despre regulile de intrare și carantină

Deja Guvernul a anunțat că orice persoană care vine din Marea Britanie va sta în carantină 14 zile. De altfel, legăturile aeriene cu Regatul Unit au fost suspendate tot pentru 14 zile. Astăzi, sute de români și-au luat bilet de avion pentru a prinde zborurile care mai puteau ajunge în România până în ora 19. Chiar și cei care au sosit astăzi, tot nu scapă de carantină.

Medicii din Timișoara au studiat problema, iar prof. dr. Virgil Musta, seful secției de Boli Infecțioase a Spitalului Victor Babeș din Timișoara susține că noua tulpina de coronavirus nu poate fi identificată în România.

“Această mutație a crescut contagiozitatea virusului. Testele pe care le avem noi nu detectează tulpina nouă, nu fac diferența între cele două tulpini. Dar există posibilitatea ca dacă persoanele care vin din zona unde s-a detectat acest virus să aibă această tulpină, pe care noi nu o diferențiem, dar măsurile sunt aceleași (…) În această perioadă, o astfel de tulpină riscă să producă un al treilea val de pandemie, de accea eu cred că trebuie să fim foarte precauți” susține Virgil Musta.

Și managerul aceluiași spital vorbește despre al treilea val al pandemiei.

“Într-un fel noi ne așteptam la acest val al treilea, însă în februarie-martie, anul viitor. A pornit această nouă tulpină din nordul Angliei, are o rată de multiplicare de 70%, deja a pătruns și în alte țări din Europa, deci este posibil ca acest val trei să pornească mai repede. Vaccinarea este singura metodă de prevenție sau de a face o formă mai ușoară”, susține medicul Cristian Oancea.

Ce se întâmplă în Marea Britanie cu noua tulpină de coronavirus

Primul-ministru al Marii Britanii a anunțat că noua tulpina de coronavirus este deosebit de periculoasă și s-au înregistrat numeroase cazuri în Londra și în sud-estul Angliei. De altfel, aici s-au impus deja mai multe restricții. Țări precum Franța, Irlanda, Bulgaria, Belgia, Olanda, Italia sau Germania au interzis complet călătoriile spre Marea Britaniei, iar România a sistat orice legătură aeriană tip de 14 zile.

Medicii din Regatul Unit susțin că această tulpină a apărut încă din septembrie, însă cercetătorii au avut nevoie de o perioadă mai lungă pentru a o analiza și pentru a-i confirma contagiozitatea.

Photo by engin akyurt on Unsplash