Numeroase persoane au început să caute în farmacii teste antigen Covid-19. Sunt teste care au eficiență destul de ridicate, însă acestea trebuie dublate și de un test realtime PCR.

(P) Test rapid COVID-19 antigen! Cumpără un kit ce conține cinci teste

Din păcate, medicii susțin că sunt numeroase cazuri de oameni care își fac astfel de teste, însă nu anunță direcțiile de sănătate publică și nu sunt incluși în statisticile oficiale. De altfel sunt cazuri de pacienți care au venit mult prea târziu la spital.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, Cristian Oancea, susține că s-a confruntat cu numeroase cazuri și este foarte important ca fiecare pacient să fie evaluat de un medic.

Cristian Oancea - manager Spitalul de Boli Infectioase Timisoara
Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infectioase Timisoara

CITEȘTE ȘI: Începe vaccinarea anti-covid19 în România. Tot ce trebuie să știi despre vaccin. Prospectul Pfizer și reacțiile adverse

“Ei își fac testele antigen și dacă sunt pozitivi, atunci rămân acasă, în mediul lor familiar, unde iau sau nu un tratament corect. Boala, însă, se poate înrăutăți și ajung la spital cu forme moderate sau severe. Când se ajunge la acest lucru, poate fi prea periculos și nu mai avem ce face. Din acest motiv, cei care efectuează un test antigen, ar trebui să facă și un test PCR și să anunțe DSP-ul teritorial. Ne-am întâlnit cu numeroase situații când pacienții au venit foarte târziu la spital, unii au venit la limită, pentru alții, din nefericire, nu am mai putut face nimic. Tocmai din acest motiv facem apel la responsabilitate pentru că atunci când un pacient cu covid vine cu dispnee, insuficiență respiratorie, deja plămânii sunt distruși undeva la 30%”, a declarat medicul Cristian Oancea.

Care este eficiența unor teste antigen COVID-19?

Testele antigen sunt cea mai nouă metodă de testare a infecției cu SARS-COV2. Este un test de diagnostic in vitro pentru detectarea calitativă a antigenilor noului coronavirus în tampon nazofaringian, utilizând metoda imunocromatografică rapidă.

Acest tip de testare poate identifica infecția atât la persoane asimtomatice, cât și la persoane care au forme severe. Are o precizie de peste 90% și se poate efectua în 10 minute.

De ce nu anunță pacienții după ce efectuează teste rapide de covid-19?

Medicul Virgil Musta susține că multe persoane care se testează acasă refuză să facă un test PCR pentru că le este frică de perioada de carantină sau de spital.

“Dacă această boală este depistată precoce și este monitorizată și tratată corespunzător, șansa de a supraviețui este mult mai mare. Unii spun că nu mă duc la spital să nu mă îmbolnănesc, alții spun că mai bine mor acasă decât la spital. Vedeți, circulă tot felul de idei în comunitate, dar care sunt în defavoarea pacientului”