27 decembrie 2020 va intra în istorie. Va fi ziua când la Institutul Marius Nasta din București, la ora 9, va fi administrat primul vaccin anti-covid19 în România. Un cadru medical din cadrul unității medicale va fi vaccinat. Autoritățile au ținut secret numele primei persoane vaccinate.

CITEȘTE ȘI: Noua tulpina de coronavirus îi îngrozește pe medici! Testele efectuate în România nu o diferențiază de virusul inițial

Ulterior, de la ora 10:00, în alte nouă centre de boli infecțioase din țară va începe simultan administrarea vaccinului anti-covid19.

Vaccinul produs de Pfizer și BioNTech a ajuns în România în 25 decembrie, chiar în ziua de Crăciun. O furgonetă ce aparține unei firme poloneze specializată în transportul produselor medicale la temperaturi scăzute a ajuns în vama Nădlac în jurul orei 14. Vaccinul a fost transportat la -80 de grade Celsius și a ajuns la Institutul Cantacuzino în această dimineață

Cum se administrează un vaccin anti-covid19?

Primul vaccin care se administrează în România înseamnă de fapt două doze de vaccin. Pentru a avea o eficiență deplină fiecărei persoane i se administrează o doză, apoi o altă doză va fi administrată la o distanță de cel puțin 21 de zile una de alta.

Vaccinul anti-covid19 de la Pfizer și BioNTech este destinat persoanelor peste 16 ani. Acesta se administrează intramuscular, de preferat în mușchiul deltoid, din partea superioară a brațului.

Acest vaccin nu trebuie administrat intravascular, subcutanat, și nici nu trebuie amestecat cu alte vaccinuri sau alte medicamente în aceeași seringă.

Ce efecte secundare și contraindicații are vaccinul Pfizer?

Prospectul vaccinului arată că au fost raportate situații de anafilaxie și este necesar ca persoana vaccinată să fie supravegheată cel puțin 15 minute după vaccinare. În cazul în care persoana vaccinată a manifestat anafilaxie, aceasta nu va mai primi a doua doză de vaccin.

În asociere cu vaccinarea pot surveni reacții asociate cu anxietatea, incluzând reacții vasovagale (sincopă), hiperventilație sau reacții asociate stresului, ca răspuns psihogen la administrarea injecției cu acul. Este importantă luarea măsurilor de precauție, pentru evitarea leziunilor cauzate de leșin.

Nu este recomandată vaccinarea persanelor cu o boală acută severă, însoțită de febră sau infecție acută.

Vaccinarea trebuie amânată la persoanele cu boală acută severă, însoțită de febră sau cu infecție acută. Prezența unei infecții minore și/sau a febrei scăzute nu constituie un motiv de amânare a vaccinării.

Trombocitopenie și tulburări de coagulare

În mod similar altor injecții intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudență persoanelor cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (de exemplu hemofilie), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară hemoragii sau echimoze.

Persoane imunocompromise

Eficacitatea, siguranța și imunogenitatea vaccinului nu au fost evaluate la persoane imunocompromise, inclusiv cele cărora li se administrează tratament imunosupresor.

Cât durează imunitatea unui vaccin anti-covid19?

Potrivit prospectului, durata protecției oferite de vaccin este în continuare o necunoscută. Există studii clinice care nu s-au finalizat și din acest motiv nu poate oferi un orizont de timp cât timp te protejează vaccinul anti-covid19.

Prospectul vaccinului anti-covid19 Pfizer și BioNTech poate fi consultat aici!

Featured Image: Unsplash